Бизнес и Политика

България остава най-евтината в ЕС

Секторите, в които се наблюдава най-голяма разлика в цената на една и съща стока в рамките на Европа са два – „Ресторанти и хотели” и „Алкохолни напитки и тютюневи изделия”. По отношение на цените на потребителските стоки, то през 2016 г. най-високи те са били в Дания – 139% от средните за ЕС. На следващите четири места са Люксембург, Швеция (по 124%), Финландия и Обединеното кралство (по 121%). Най-ниско е равнището на цените в България (48%), докато в Полша (53%) и Румъния (52%) е около половината от средното за ЕС, сочат данните на Eurostat. Изводът от резултатите е, че равнищата на цени за потребителски стоки и услуги в Евросъюза варират почти три пъти между държавите с най-ниски и най-високи равнища на цени.

През 2016 г. ценовото равнище на стоките в групата „Храни и безалкохолни напитки“ в ЕС е повече от два пъти по-високо в най-скъпата страна в Съюза по отношение на най-евтината. Ценовите равнища са в диапазон от 62% от средното за ЕС равнище в Полша и Румъния до почти 150% от средното в Дания (148%), следвана от Швеция (126%), Австрия (123%), Люксембург (121%), Ирландия и Финландия (по 120%).

Ценовите равнища на стоките от група „Алкохолни напитки и тютюневи изделия“ показват значителни разлики в страните – до три пъти. Най-ниските ценови равнища са регистрирани у нас (56% от средното), следвана от Унгария (67%), Полша (68%) и Румъния (69%). Най-високите са наблюдавани в Ирландия (175%)…