Интериор

Гръцка опера с премиера в Стара Загора

Камерна опера по музика и либрето на гръцкия композитор Гиоргос Минас, разказваща за самозапалването на студента Костас Георгакис в знак на протест срещу хунтата на Черните полковници през далечната 1970 година, ще направи своята световна премиера в Стара Загора на 15 юни .

Авторът е създал своята опера „Пламъци в платната на нощта“ само за 7 дни по молба на режисьор-постановчика Пламен Бейков, който е избрал за сцена на действието античната улица в старозагорския регионален исторически музей.

В едноактния спектакъл ролите са поверени на младото сопрано Елена Петрова и на възпитаника на атинската консерватория, тенорът Георгиос Филаделфес. В либретото са вплетени стихове на Андреас Калвос /1792-1869/ и Константинос Г. Кариотакис /1896-1928/.

Самозапалването на Георгакис на площад „Маттеоти“ в Генуа става призори на 19 септември 1970 година. Свидетели чули предсмъртните викове на 22-годишния студент: „Да живее Гърция! Долу полковниците фашисти! Аз го направих за моята Гърция!“.

Съвременници на героя разказват, че той е бил изключително повлиян от аналогичната постъпка на студента Ян Палах две години по-рано в Прага в знак на протест срещу окупацията на тогавашна Чехословакия от войските на страните – членки на Варшавския договор.

„Все още не знаем дали след Стара Загора ще последва представление на остров Корфу, но със сигурност до месец или два „Пламъци в платната на нощ…