Изкуство и Общество

Наказателни санкции срещу кибератаки

Външните министри на ЕС се договориха да подготвят общ отговор за кибератаки в съюза, включително чрез налагане на санкции на извършителите им, съобщи „Ройтерс“.

В изявление на министрите, заседаващи в Люксембург, се казва, че те ще разработят „инструменти на кибердипломацията“, с които да се реагира на зловредни действия действия онлайн.

Министрите заявяват, че предпочитат да решават споровете в киберпространството с по мирен начин, но изразяват готовност да използват пълноценно всички средства, с които разполагат, включително, ако се наложи, с „рестриктивни мерки“.

Европейските санкции обикновено се предприемат срещу физически лица, групировки, компании или организации, чиито авоари се замразяват, на които се налагат забрани за пътуване и икономически мерки като ограничаване на вноса и износа.

„Ройтерс“ свързва изявлението с наближаването на парламентарните избори в Германия и опасенията за намеса в демократичния процес на гласуване след обвиненията, че Русия се е месила в президентските избори в САЩ и във Франция.