Интериор

Банкрут за Takata заради дефектните еърбегове

Световните медии съобщиха, че съвсем скоро компанията Takata ще обяви банкрут. Ако банкрутът се случи, то това ще е най-големия финансов крах в Япония от Втората световна война насам. Според японското издание Nikkei, решението за това, дали компанията ще банкрутира ще бъде взето до края на месеца.

Към момента от компанията, нито потвърждават, нито отричат появилите се слухове. В официалното изявление на Takata се казва само, че до сега не е взето никакво решение. Заради появилата се информация обаче японската фондова борса спря търговията са акции на Takata до изясняване на случая.

Ще припомним, че Takata се озова в центъра на скандал, когато стана ясно, че произвежданите от компанията въздушни възглавници не са безопасни. Вследствие на дефектните еърбегове са регистрирани 17 смъртни случая, а заради обвиненията Takata трябва да замени 100 млн. дефектни въздушни възглавници.

Дефектните въздушни възглавници са монтирани практически в продукцията на всички големи автомобилни производители, в това число концерните Volkswagen, Toyota, Honda и General Motors. В момента дълговете на компанията превишават $9 млрд., така че евентуален банкрут съвсем няма да е неочакван.