Изкуство и Общество

Договорът между България и Македония – на три езика

Договорът за добросъседство с България ще бъде подписан на три езика – английски, македонски и български. Това заяви македонският министър-председател Зоран Заев, цитиран от македонската информационна агенция МИА.

Ако бъде договорен, документът ще бъде подписан и на нашия официален македонски език и под него ще стои подписът на българския премиер. Това е важно за Македония, защото е признаване на нашия език, допълни Заев.

След срещата между него и българският министър-председател Бойко Борисов в София стана ясно, че двете съседни страни ще подпишат договор за добросъседство.

„България е първата страна, която призна Република Македония под конституционното й име. Чрез този договор България иска искрено да премахне тегобите, които съществуваха между двете съседки, за да подкрепи Македония по пътя й към Европейския съюз“, заяви Зоран Заев по време на правителствено заседание в Скопие.

Той отговори на обвиненията на депутати от ВМРО-ДПМНЕ, според които се крие съдържанието на договори и по този начин се накърняват македонските национални и държавни интереси. Заев подчерта, че напредъкът на Македония към ЕС и НАТО е от императивно значение.

„България признава нашата специфика и няма проблем с това, но същевременно не можем да кажем, че нямаме част от общата история тук, на Балканите, в Европа или подобно. Да не предрешаваме нещо, което би било доста неизгодно по такива въпроси, които са от общ интерес за страте…