Интериор

Volkswagen вдига заплатите в Словакия след стачка

Работниците в завода на Volkswagen успяха да се преборят за увеличение на заплатите, след като стачкуваха в продължение на 6 дни. В протеста са участвали 70% от общо 12 300 служители, които произвеждат Audi Q7, VW Touareg, Porsche Cayenne, Bentley Bentayga, VW up!, Skoda Citigo и SEAT Mii, съобщава Spektator.

След тежки преговори с ръководството синдикатите са се преборили да бъдат удовлетворени почти всичките им искания. Пазарлъкът за увеличение на заплатите е започнал от 16% и страните са си стиснали ръцете на 14.2%. В допълнение всеки работник ще получи еднократна премия в размер на €500.

В момента средната заплата в братиславския завод на VAG е €1 800, двойно повече, отколкото средната за страната. Словашките работници обаче смятат, че са зле платени, тъй като колегите им в Германия получават по €4 200.

Спорът придоби и политически оттенък, след като на страната на стачниците застана премиерът Роберт Фицо. Той обяви, че Volkswagen трябва да плаща на словаците толкова, колкото и на работниците си в Западна Европа.