Бизнес и Политика

„Газпром“ се оттегля от турския пазар?

„Газпром“ може да се оттегли от турския пазар, съобщи руското издание „Комерсант“, позовавайки се на информация на свои източници. Руската компания може да продаде своя дял, с което напълно да се оттегли от вътрешния пазар на страната. Ще остане единствено като вносител на газ.

Изданието посочва, че изтеглянето на компанията от турския пазар ще засили преговорните позиции на „Газпром“. Към момента няма официално становище по въпроса.

В началото на 2017 година „Газпром“ обяви началото на строителството на морския участък по проекта „Турски поток“. Мощността на пренос ще достигне 15,75 милиарда кубически метра, като се очаква изграждането да бъде завършено до края на 2019 година.

Отношенията между Турция и Русия претърпяха крах след свалянето на руския бомбардировач от турски изтребители. След инцидента Кремъл наложи редица санкции на Анкара, а редица икономически и енергийни проекти бяха застрашени.

През миналата година турският президент Реджеп Ердоган се извини на руския си колега Владимир Путин за трагичния инцидент. Диалогът между двете страни отново бе възстановен, което бе придружено и от обещания за засилване на икономическото сътрудничество.