България Север

Регионалният министър: Обходът на Габрово ще е готов до края на 2018г.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Обходният път на Габрово ще бъде готов до края на следващата година и се търси финансиране за тунела. Това информира днес, 29 юни, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при участието си в дискусията „Магистрала „Хемус” – възраждането на българския Север“, която се проведе във Велико Търново.

Според него Габрово може да стане един от основните центрове в страната и да се сравнява с Пловдив, в който за последните пет години има ръст от над 25% ръст на Брутен вътрешен продукт и разкрити над 15 хил. работни места, като до края на 2018 г. ще има още над 3000 такива.

Трябва да има политическо решение за това как да продължи изграждането на Трансевропейски коридор 9 на юг, като възможностите са да се разшири пътя през прохода Хаинбоаз или да премине като тунел под връх „Шипка“, обяви Николай Нанков.

снимка: Агенция „Пътна инфраструктура“

„Европейските фондове не са панацея за нито една област“, категоричен бе регионалният министър. Според него трябва да има дългосрочни механизми инфраструктурни политики и сектори в страната да са устойчиви и да се самоиздържат.

След въвеждането на тол системата ще има средства за строителството на нови магистрални отсечки, но трябва да сме визионери, заяви още той.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730