Интериор

Най-яките американски коли от 80-те

През 80-те години на миналия век американското автомобилостроене няма много поводи за гордост. Петролната криза жигосва както дизайна, така и техническите характеристики на колите. В морето от дефорсирани кашони обаче постепенно започват да плуват и по-ярки модели. Това са 12 от тях.

Jeep Cherokee

Второто поколение на „индианеца“ е симпатяга, който се радва на успех не само в Щатите, а и в Европа, макар че не може да се мери по популярност с батко си. Впечатляващият клиренс, мощните двигатели, леката самоносеща каросерия и комфортният салон превръщат Cherokee в универсален боец, който се справя с всяка ситуация. Това обяснява защо се задържа на конвейера цели 17 години (1984-2001).

Chrysler LeBaron Town & Country Convertible

В началото на 80-те любовта на американците към т.нар. „уудита“ (от wood – дърво) вече е повехнала, но в Chrysler не се отказват от класическия дизайн. Истинска дървесина отдавна не се използва в конструкцията на каросерията, но с фурнир се декорира дори кабриолетът LeBaron. Двигателите са само четирицилиндрови, но пък има турбинирана версия.

Dodge Omni Shelby GLH/GLHS

Абревиатурите GLH (Goes Like Hell – „Върви адски“) и GLHS превръщат скучноватия ръбест хечбек с предно предаване в истинска ламя. Вина за това носи не кой да е, а самият Карол Шелби, който…