Изкуство и Общество

За първи път Сърбия има гей премиер

Сръбският парламент одобри Ана Бърнабич за министър-председател на страната. За първи път консервативната балканска страна има премиер с различна хомосексуална ориентация, посочва „Фокс нюз“.

Новият сръбски кабинет бе избран със 157 гласа „за“ и 55 „против“. Александър Вучич номинира Ана Бърнабич за поста преди две седмици.

Ходът му с нейната номинация бе приет като знак за потушаване на западните опасения, че Сърбия се доближава все повече до Русия – въпреки нескритото желание да стане част от европейското семейство.

Ана Бърнабич е родена през 1975 година в Белград. Завършва висшето си образование във Великобритания и работи десет години с международни организации и чуждестранни инвеститори.

През 2016 г. е назначена за министър на държавната администрация и местното самоуправление в Сърбия. Освен това е председател на Съвета за иновативно предприемачество и информационни технологии.

Новият сръбски премиер е в ръководството на фондация за талантливи студенти. Ана Бърнабич има репутацията на проевропейски политик, посочват сръбските агенции.