Изкуство и Общество

В Македония: Илинденското въстание е българско

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски призна, че Илинденското въстание е било организирано от българи, съобщи Aktuelno24.MK.

Георгиевски обяви това със свой пост във Фейсбук.

„През последните дни се вдигна облака около споразумението за добросъседство между Македония и България. Трябва да кажа, че ако не беше политиката на ВМРО-ДПМНЕ нямаше да имаме проблеми с вето и въобще нямаше да има нужда от такъв договор с българската страна. Така Заев освобождава процесите, които предишното правителство блокира.

„Организацията, която е подготвила и обявила Илинденското въстание е Български Македоно-Одрински революционен комитет и уставът, написан от Гоце Делчев и Гьорче Петров позволява в него да членуват само екзархийски българи.

Организацията, която е подготвила и обявила Илинденското въстание е Български Македоно-Одрински революционен комитет и уставът, написан от Гоце Делчев и Гьорче Петров позволява в него да членуват само екзархийски българи.

Писмената кореспонденция на революционната организация е извършвана единствено на български език.

Всички ръководители на организацията са били или екзархийски учители или български офицери и това се отнася за Гоце Делчев, Дамян Груев, Пере Тошев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.

– Финансовата и военната помощ на въстанието е оказана от България, където всъщност се подготвят и организират четите.