Изкуство и Общество

Франция тръгва по радикално нов път (СНИМКИ)

Френският президент Еманюел Макрон се обяви днес за „радикално нов път“ за страната, предаде ТАСС.

Досега твърде често избирахме погрешен път. Предпочитахме процедурите пред резултатите, правилника пред инициативата, обществото на рентите пред обществото на справедливостта, каза президентът.

Със своя избор по редица въпроси, който направи в последно време, нашият народ иска от нас да поемем по радикално нов път, обяви Макрон в реч, която произнесе пред двете камари на парламента, събрали се на Конгрес в двореца Версай.

Френският президент предложи броят на депутатите в страната да бъде намален с една трета, като се аргументира с необходимостта от повишаване на ефективността на работата на парламента.

В дългата тържествена реч Макрон представи основните насоки на петгодишния си мандат.

Той предложи да се промени системата на гласуване чрез въвеждане на „някаква доза пропорционален вот“, за да може „всички нагласи да бъдат справедливо представени“.

Макрон иска и да опрости и ускори процедурата по гласуване на закони в двете камари на парламента и предложи някои „прости закони“ да се гласуват в парламентарните комисии вместо в пленарна зала, отбелязва АП.

Макрон обеща да се изправя всяка година пред Конгреса и да дава отчет за дейността си пред двете камари на парламента, подобно на ежегодната реч „За състоянието на Съюза“ на…