Изкуство и Общество

Дипломатическа война в ООН заради Пхенян (ВИДЕО+СНИМКИ)

САЩ ще внесат през идните дни в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция с нови санкции срещу Северна Корея в отговор на извършения във вторник от затворената комунистическа страна ракетен опит, предадоха световните агенции.

Изстрелването от Северна Корея на междуконтинентална балистична ракета е явна и недвусмислена военна ескалация“, каза вчера на извънредно заседание на Съвета за сигурност, посветено на темата, постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли.

Тя предупреди, че САЩ ще предприемат всички подходящи мерки, за да спрат севернокорейската ядрена и ракетна програма, като дори ще използват сила, ако се наложи. САЩ все пак предпочитат глобални дипломатически действия, подчерта Хейли.

Американският постоянен представител в ООН се обяви по-конкретно за ограничаване на доставките на петрол за севернокорейските въоръжени сили, за засилване на въздушните и морските ограничения и за търсене на отговорност от представители на режима в Пхенян.

Ескалацията с изстрелването на налага засилване на икономическия и дипломатическия отговор“, подчерта Хейли. Тя предупреди, че „времето притиска“ и „трябва да се действа“.

Франция и Великобритания също подкрепиха засилването на санкциите срещу режима в Пхенян, който редовно извършва ракетни опити в нарушение на резолюции на съвета.

Русия и Китай също осъдиха ракетния опит на Северна Корея, но се обявиха против използването на во…