Изкуство и Общество

ЕС замрази преговорите с Турция

Европейският парламент гласува „за“ замразяване на преговорите с Турция за присъединяване към европейската общност, съобщи „Дейли Сабах“. 477 депутати в европарламента гласуваха „за“, 64 бяха „против“, а въздържалите се бяха 94.

През последните месеци се стигна до остра размяна на обвинения между Брюксел и Анкара. Европейските лидери разкритикуваха Реджеп Ердоган и властта за погазване на човешките права и масови арести на хора, противопоставящи се на неговото управление.

Турция от своя страна обвини Европейския съюз, че не е искрен с нея в преговорите за присъединяване.

Европейският съюз предложи прекратяване преговорите за членство, в замяна на силно сътрудничество в други области. Турция бе твърдо против това предложение.

Още през месец април тази година Европейският парламент намекна, че преговорите с Турция за членство в общността никога няма да имат щастлив край. „Никой – нито в Брюксел, нито в Анкара – не вярва, че в крайна сметка страната ще се присъедини към европейската общност“, заяви германският евродепутат Александър Граф Ламбсдорф.

Присъединяването на Турция към блока се обсъжда от години, но много европейски столици са скептични относно тази възможност. След опита за военен преврат и последвалата чистка притесненията в ЕС се увеличиха.