Изкуство и Общество

Русия блокира декларация срещу Северна Корея

Русия блокира американска декларация в ООН, призоваваща за мерки срещу Северна Корея, съобщи „Ройтерс“. Причина за проектодекларацията бе изстрелването на ракета, което повиши напрежението на Корейския полуостров.

Действията на Пхенян бяха определени като поредна провокация и застрашаване сигурността в региона. Интересен е мотивът, с който Русия отказа да даде зелена светлина в ООН.

Севернокорейската междуконтинентална балистична ракета прелетя 933 километра, преди да падне в Японско море. Според руснаците обаче не е доказано, че ракетата е била междуконтинентална.

Текстът остро осъжда ракетното изпитание на Северна Корея и призовава за тежки санкции. Но според Москва нови санкции няма да решат проблема, а „всеки опит за оправдаване на военни действия е недопустим“.

Постоянният представител на САЩ в ООН заяви, че изстрелването на ракета от Северна Корея е недвусмислена военна ескалация. Франция и Великобритания също подкрепиха идеята за налагане на по-строги мерки срещу Пхенян.

От Пентагона обявиха, че имат готовност да защитят себе си и своите съюзници от заплахата в лицето на Северна Корея. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън нарече изстрелването на ракетата „нова ескалация на заплахата“.

След встъпването си в длъжност Доналд Тръмп на няколко пъти посочи, че иска да сложи край на провокациите на Северна Корея. Държавният глава заяви, че е възможен „голям, голям конф…