Изкуство и Общество

Русия се ядоса заради „БКП са терористи“

Русия изпрати нота до българското външно министерство с искане да се разследва „случаят на вандализъм по отношение Паметника на съветската армия“ в българската столица София.

Това разкри говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова, цитирана от руската агенция ТАСС.

Паметникът в сърцето на столицата се събуди на Джулай морнинг с червен надпис, гласящ „БКП са терористи“. Надписът беше изписан върху плочата на паметника и думите „На Съветската армия освободителка от признателния български народ“.

„Във връзка с инцидента нашето посолство изпрати нота до външното министерство с искане на обстоятелствено разследване, привличане на отговорните лица и превеждане на мемориала в подходящ вид“, заяви Мария Захарова.

Тя призова българските власти да предприемат мерки, за да предотвратят в бъдеще вандалски прояви срещу паметника на общата история на Русия и България.

Захарова каза също така, че надписът показва „низкия морал и култура“ на хората, които стоят зад поругания паметник. Това не е първият път, в който Паметникът на съветската армия става обект на прояви от този тип.

През 2011 година скулптурната композиция от западната част на паметника беше оцветена като американски комиксови герои, а през 2014 година паметникът осъмна с надписи „Слава на Украйна“.