Изкуство и Общество

Италия със спешни мерки срещу мигрантите от Африка (ВИДЕО+СНИМКИ)

В опит да спре притока на мигранти към Италия, правителството в Рим изготви кодекс за поведение за неправителствените организации, провеждащи спасителни операции в Средиземно море, съобщи официален представител, цитиран от Reuters.

Планът от 11 точки се очаква да бъде представен идните дни на около 9 организации, които редовно изпращат спасителни плавателни съдове в международни води край бреговете на Либия.

Ако някоя от тези организации откаже да приеме условията, може да й бъде отказан достъп до италиански пристанища.

Според новите правила екипажите на спасителните кораби няма да могат да се обаждат по телефона на трафикантите на хора в Либия или да ги известяват със сигнални ракети кога да пращат лодки с мигранти навътре в морето.

Освен това организациите ще трябва да пускат на корабите си полицаи, които да следят за скрити сред мигрантите каналджии. Веднъж щом качат на борда си мигранти, те няма да имат вече право да ги прехвърлят на други кораби, а ще трябва директно да ги закарат до дадено пристанище.

Поведенческият кодекс ще включва и категорична забрана тези плавателни съдове да влизат в териториалните води на Либия, освен ако няма застрашени човешки животи.

Общо над 600 000 души, предимно от Субсахарска Африка, стигнаха до Италия през изминалите четири години. Малка флотилия кораби на благотворителни организации заемат все по-важна роля в спасителните операции.

От началото …