Изкуство и Общество

Турският премиер: Армията ни е по-силна след преврата!

Турските въоръжени сили са по-силни сега, в сравнение с периода преди опита за военен преврат на 15 юли 2016 година. Това заяви турският министър-председател Бинали Йълдъръм, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

В Турция бе отбелязана годишнина от потушения метеж, при който загинаха над 250 души. След него в страната бе обявено извънредно положение, което е в сила и до днес.

След преврата бе предприета масова чистка в турската армия и полиция, но според турския премиер това не е отслабило структурите на въоръжените сили, което днес са по-силни, отколкото преди година.

„15 юли е денят, в който нашият народ показа какво е апокалипсис на своите врагове. 15 юли е денят, в който верните турци смазаха танковете. Това е денят, в който народът ни победи оръжията с голи ръце“, заяви министър-председателят на южната ни съседка.

„Турската армия е много по-силна днес, ако я сравним с периода преди преврата. Турция показа на целия свят, че тази земя ще остане свободна и независима“, заяви още Бинали Йълдъръм.

Година след преврата президентът Реджеп Ердоган заяви, че ако Турция не научи уроците си, то неминуемо ще има нов преврат в страната. Той се закани на своите врагове и заяви, че подкрепя смъртното наказание за метежниците, опитали да го свалят от власт.