Изкуство и Общество

Силно земетресение удари Гърция и Турция! Има жертви

Силно земетресение разлюля през изминалата нощ части на Гърция и Турция. Земетресението е с магнитуд 6.7 по скалата на Рихтер, съобщиха световните агенции.

Епицентърът на труса е близо до гръцкия остров Кос в Егейско море, съобщи Геологическата топографска служба на САЩ. Двама души загинаха на острова.

Властите на остров Кос разкриха, че няколко сгради са срутени. Той е бил най-засегнат от силното земетресение, след което са последвали и няколко вторични труса. Егейското крайбрежие на Турция също е засегнато.

Стотици туристи на остров Кос прекараха нощта навън. Исторически и културни сгради в старата част са разрушени. В някои хотели настъпи паника, посочват местните власти. Мобилизирани са спасителни екипи.

Турският курорт Бодрум също усети земетресението. Бодрум е една от най-популярните туристически дестинации в южната ни съседка. Над 200 души пострадаха – повечето от които именно в курортния турски град.

Си Ен Ен Тюрк съобщи, че след силното земетресение са регистрирани 20 вторични труса в района. Поне пет от тях са бил с магнитуд 4 по скалата на Рихтер. Много туристи нощуваха навън.

Епицентърът на силното земетресение е в Егейско море – между остров Кос и Бодрум. Дълбочината му е на 10 километра. Гръцките власти изпратиха хеликоптери към най-засегнатия остров. В Бодрум има ранени, но няма информация за загинали. Земетресението предизвика голяма вълна на турския бряг, която заля плажове и заведения…