Изкуство и Общество

Дипломатът Ердоган ще сдобрява арабския свят

Турският президент Реджеп Ердоган започна двудневно посещение в Саудитска Арабия, Кувейт и Катар на фона на кризата в района на Залива, в която Анкара подкрепя Катар, предаде Reuters.

Ердоган ще се срещне със саудитския крал Салман и други представители на Саудитска Арабия, преди да замине за Кувейт, страната посредник в кризата между четирите ключови арабски страни и Катар.
Обиколката му ще завърши в Катар в понеделник, съобщи Анадолската агенция.

Усилията за решаване на кризата, включително с участието на САЩ, досега се провалиха.

Ердоган е твърд поддръжник на Катар в спора с арабските му съседи от Залива. Той критикува списъка с искания на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет за слагане на край на санкциите, които бяха наложени на Доха миналия месец във връзка с обвинения, че Катар финансира терористични организации. Катар отрича тези твърдения.

След като възникна кризата през юни, Турция изпрати свои части в Катар и продължава да изпраща храни, за да помогне на страната.

Анкара предложи да помогне за решаване на кризата в Залива, макар че някои анализатори се съмняват, че това ще бъде прието от Саудитска Арабия и нейните съюзници.