Изкуство и Общество

Виетнам на косъм от преврат

Полицията във Виетнам съобщи, че вчера е арестувала известен дисидент, обвинен в действия, които целели сваляне на правителството, предаде Reuters.

Според полицията петдесет и една годишният Ле Дин Луонг „редовно е извършвал действия с цел сваляне на властта и усложняване на местната сигурност“. Не се уточнява какво е направил Луонг.

Въпреки всеобхватните реформи в икономиката и все по-голямата готовност за обществени промени, включително по отношение на правата на хомосексуалистите, Виетнамската комунистическа партия продължава строго да цензурира медиите и не търпи критика, отбелязва Reuters.

Няколко дисиденти и блогъри изразиха онлайн подкрепа за Луонг.

През юни известната блогърка Нгуен Нгок Ню Кюн, наричана Ме Нам бе осъдена на 10 години затвор за публикуване на пропаганда срещу държавата. Според адвоката й тя е била призната за виновна заради постове, определени от полицията като „противодържавни съобщения“, включително за цивилни, починали, докато били задържани от полицията.

И Луонг и Кюн говореха против филиал на тайванската компания „Формоза пластикс“, предизвикал през април едно от най-големите екологични бедствия във Виетнам.