Изкуство и Общество

Сръбски медии: Заев обсъди новото име на Македония с Майк Пенс

„Зад кулисите на лидерската среща на страните от Адриатическата харта в Подгорица македонският премиер Зоран Заев е успял да договори с американския вицепрезидент Майк Пенс ново име за страната, под което тя да може да получи покана за членство в НАТО“, предаде белградското радио „В – 92“, цитирано от агенция „Фокус“.

Според сръбското издание на руския „Спутник“ на закритата среща Заев е поискал подкрепата на САЩ за провеждането на референдум за промяна на името на Македония.

Според „Mondo“ сред предложените от Заев имена, са били „Горна Македония“, „Северна Македония“ и „Република Македония (Скопие)“.

По време на срещата на американския вицепрезидент Майк Пенс с лидерите на страните от Адриатическата харта, проведена в Подгорица, македонският премиер Зоран Заев заяви, че се надява страната му да стане 30-ият член на НАТО. Според него това може да се постигне чрез интензивна работа със съседите и чрез разширяването на участието на македонската армия в мисиите на алианса.

Американският вицепрезидент Майк Пенс, който приключи европейската си обиколка в Подгорица, заяви, че „бъдещето на Западните Балкани е на запад“.