Изкуство и Общество

ООН: Има достъчно доказателства Башар Асад да бъде съден

Комисията за разследване на ООН за Сирия е събрала достатъчно доказателства, за да бъде осъден за военни престъпления сирийският президент Башар Асад, заяви Карла дел Понте, която е член на Комисията за разследване на ООН за Сирия, информира Reuters.

На въпрос на швейцарски вестник дали има достатъчно доказателства да бъде обвинен Асад във военни престъпления тя отговори: „Да, убедена съм, че е така. Затова ситуацията е толкова дразнеща. Подготвителната работа е свършена. Въпреки това няма прокурор и съд“.

Независимата комисия за разследване на ООН бе създадена през август 2011 г. от Съвета по правата на човека, няколко месеца след началото на конфликта в Сирия. Дел Понте се присъедини към тази комисия през септември 2012 година.

Сирийското правителство, начело с Асад, отхвърля докладите на комисията за ширещи се военни престъпления, извършени от подкрепяните от правителството сили и сирийските сили за сигурност.
Откакто е създадена комисията редовно докладва за нарушаване на човешките права, но призивите й да се спазват международните закони досега остават нечути.

Въпреки че ООН създава нов орган, който да подготви процес, няма признаци за основаването на съд за военни престъпления след шест години и половина война в Сирия.

Шест години комисията разследва. Сега прокурор трябва да продължи работата ни и да изправи престъпниците пред съда. Точно това обаче блокира Русия с ветото си в Съвета за сиг…