Изкуство и Общество

Полша е „центърът на тежестта“ на войските на САЩ в Европа (СНИМКИ)

Полша вече е „центърът на тежестта“ на американските войски в Европа, заяви във Варшава високопоставен американски военен, цитиран от Reuters.

Генерал Бен Ходжис, командващ американските сухопътни сили в Европа каза в полската столица, че страната „се е превърнала за САЩ в центъра на тежестта за всичко, което правим в областта на възпирането“.

Пентагонът разположи войници на източния фланг на НАТО срещу Русия, отбелязват агенциите.
Стотици американски военни тренират всеки ден на различни места в цяла Полша заради толкова важното й местоположение, каза още генерал Ходжис. Той увери, че страната играе „лидерска роля“ в НАТО.

През май американската армия създаде нов щаб в Полша, който отговаря за около 6-те хиляди нейни войници, участващи от началото на годината в операции на Алианса и САЩ в Източна Европа, припомня Reuters.

Това разгръщане, едно от най-големите за американските въоръжени сили в Европа след края на Студената война, има за цел да успокои съюзниците в най-източната част на континента, които се безпокоят от честите руски военни маневри близо до техните граници и от конфликта в Украйна.