Изкуство и Общество

Брюксел търси начин бързо да отдели Белград от Москва

Европейският съюз ще бъде по-взискателен към Сърбия от септември, пише белградският вестник „Вечерне новости“, позовавайки се на свои източници в Брюксел. ЕС е решил твърдо в тази фаза на присъединяването на Сърбия към ЕС да постави акцента върху въпроса за Косово, отношенията с Русия и върховенството на закона.

Естония, Латвия, Литва и Полша настояват да се ускорят нещата по отваряне на глава 31, която се занимава с външната политика и политиката на сигурността и отбраната, в преговорите, за да отделят възможно най-бързо Белград от Москва, като поставят условия в преговорния процес.

Що се отнася до Косово, Брюксел иска нови стъпки с цел нормализиране на отношенията и в този смисъл доста се очаква от вътрешния диалог по този въпрос в сръбското общество, който предстои в скоро време. Когато става дума за върховенството на закона, в ЕС желаят към тази тема да се пристъпи със същия ентусиазъм, с който се водят икономическите реформи.

Министърът за европейската интеграция Ядранка Йоксимович изрази очакване, че до края на годината Белград ще отвори още три глави в преговорите с ЕС, изтъквайки, че Сърбия е сериозен кандидат, с който ЕС разговаря като с партньор, пише изданието.