Изкуство и Общество

Какво гори руската дипломация в САЩ?

Над руското генерално консулство в Сан Франциско беше забелязан черен дим. Пристигналите на място пожарникари не са били допуснати в сградата, съобщи Си Би Ес нюз.

В четвъртък Съединените американски щати поискаха от Русия за закрие генералното си консулство в Сан Франциско, както и още два дипломатически обекта.

Репортер на „Асошиейтед прес“ е чул излезли от сградата хора да казват на пожарникарите, че дипломатическият персонал изгаря неуточнени предмети в камина.

По-рано руската дипломация обвини Съединените американски щати, че застрашават сигурността на нейни граждани с предвидените обиски в руското генерално консулство в Сан Франциско и в жилищата на дипломатите

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че обиските ще бъдат извършени от агенти на Федералното бюро за разследване.

В края на месец юли руският президент Владимир Путин обяви, че 755 американски дипломатически представители трябва да напуснат страната. Кремъл предприе контрамерки срещу Вашингтон заради наложените санкции.

Руското дипломатическо представителство в Сан Франциско има правото да откаже достъп на външни лица, били те и пожарникари, посочват световните агенции. Дипломатическото напрежението между двете страни остава високо.