Изкуство и Общество

Брюксел към Будапеща: Солидарността в ЕС си има правила

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е напомнил на Унгария, че солидарността в ЕС си има своите правила, предаде ТАСС, като се позова на информация на германския в. „Зюддойче цайтунг“.

Юнкер е написал писмо до унгарския премиер Виктор Орбан в отговор на неговото писмо с искане ЕК да покрие разходите, направени от Унгария за изграждането на ограда по границите с цел пресичане на потока от незаконни имигранти.

В писмото си Юнкер приветства факта, че Унгария признава, че солидарността е важен принцип в ЕС. Но той напомня, че солидарността е двупосочна улица и че има времена, в които страните членки може да очакват солидарност и времена, в които те трябва дадат в отговор своя принос.

Юнкер напомня на Орбан, че солидарността не е ястие, което се избира от менюто, когато човек иска да контролира границите си и което се отказва, когато става дума за разпределяне на бежанци в ЕС.

Той припомня, че през 2015 г. ЕК призова страните членки да участват в пренастаняването на бежанците от Гърция и Италия, но тогава Унгария реши да отклони това предложение за проява на конкретна солидарност.