Изкуство и Общество

Гърция и България подписаха меморандум за транспортен коридор (ВИДЕО)

Министрите на транспорта на България и Гърция Ивайло Московски и Христос Спиртзис подписаха Меморандум за разбирателство между България и Гърция за развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“.

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас също присъстваха на подписването на меморандума.

Българският премиер, който води официалната правителствена делегация, заяви, че с подписването на този проект „продължава съединяването на транспортните хъбове в региона“. Той добави, че с жп линията Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе, както и след присъединяването на Сърбия и Румъния към проекта, има голям шанс този документ от лист хартия в бъдеще да се превърне в много добро съоръжение.

„Ще направим така, че Балканите от един барутен погреб да станат пример за просперитет. С г-н Ципрас може да играем една важна роля за просперитета на Балканите. Имаме реален шанс да покажем, че на Балканите има политически елит“, заяви Бойко Борисов.

Българският премиер е оптимист, че този проект може да бъде финансиран или чрез някой от европейски фондове, или по плана „Юнкер“.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас от своя страна каза, че се подписва един исторически за двете страни документ.

„След подписването на този стратегически меморандум в областта на транспорта се създават нови в…