Изкуство и Общество

Роднини искат домашно лечение за Ратко Младич

Семейството на бившия военен командир на босненските сърби генерал Ратко Младич поиска от сръбското правителство да предостави гаранции на Международния трибунал в Хага, които са необходими за получаването на разрешение за лечението на генерала в Сърбия. Това съобщи синът на генерала – Дарко Младич, цитиран от ТАСС.

Отправихме молба към сръбското правителство за осигуряването на гаранции, сега чакаме решението на кабинета. Очаква се въпросът да бъде обсъден на скорошното заседание на правителството и се надяваме на положителен отговор. След получаването на отговор от сръбското правителство ще можем да се обърнем към трибунала в Хага; също така са необходими документи от резултатите от лекарските прегледи на Младич, които ще се състоят скоро, каза Дарко Младич.

Според Дарко Младич здравето на баща му постоянно се влошава. Неотдавна роднини са го посетили в Хага, но свиждането бъде прекъснато, защото той бил много изтощен и трябвало да се оттегли за почивка.

Процесът против Ратко Младич в Международния трибунал започна през май 2012 г. и приключи през декември 2016 г. Очаква се присъдата да бъде произнесена до ноември тази година.

Бившият военен командир на босненските сърби Ратко Младич е обвинен по 11 точки, включително за организирането на клането на около 8000 мюсюлмански мъже и момчета в анклава Сребреница през 1995 г. и за артилерийския обстрел на Сараево.