Интериор

Българският филм „Слава“ ще се бори за „Оскар“ (ВИДЕО)

Филмът „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е българското предложение за „Оскар” за чуждоезичeн филм. Решението бе взето от седемчленна комисия с председател проф. Александър Грозев, съобщиха от Националния филмов център.

Още един филм с българско участие се включва в надпреварата за престижната награда – „Реквием за г-жа Й.“ е кандидатът на Сърбия. Филмът на режисьора Боян Вулетич, копродукция на Сърбия, България, Македония, Русия, Франция.

„Слава“ е съвместна продукция на България и Гърция. В него се разказва за кантонер, който открива милиони на релсите и ги предава в полицията. Държавата го възнаграждава с нов часовник, който обаче се оказва менте. PR-ът на Министерство на транспорта загубва стария му часовник модел „Слава“, който е семейна реликва. Кантонерът се впуска в отчаяна битка да си върне старата „Слава“ и достойнството си.

Сценаристи на филма са: Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Дечо Таралежков. Режисьори: Петър Вълчанов, Кристина Грозева. Оператор: Крум Родригес. Музика: Христо Намлиев.

В лентата участват Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, д-р Георги Стаменов, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова и др.