Изкуство и Общество

Москва и Минск: Няма да нападаме никого! (ВИДЕО+СНИМКИ)

Беларус заяви, че Западът няма основание да се опасява от нападение от нейния близък съюзник Русия или че Москва може да остави свои сили след съвместните военни учения с Минск с цел възможна окупация на западните й съседи, предаде Reuters.

Русия многократно е заявявала, че ученията „Запад 2017“, започнали на 14 септември, имат чисто отбранителен характер и не са насочени срещу трета страна или група страни. НАТО изрази опасения, че Москва би могла да използва маневрите като прикритие за трайно разполагане на войници и бойна техника в Беларус. Според алианса ученията не са прозрачни и числеността на участващите сили може би е далеч по-голяма от обявените от Москва и Минск 12 700 военнослужещи.

Съседите на Русия се опасяват, че Москва може да използва ученията като репетиция за окупиране на съседни страни като Полша, Украйна или трите балтийски републики, които бяха под управлението на Кремъл преди разпадането на Съветския съюз през 1991 година. Полша и балтийските страни сега са членки на НАТО, а Украйна се стреми към членство.

„Опитът да се дискредитират ученията е крайно непрофесионален“, заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от Reuters.

Лукашенко, облечен в камуфлажна униформа като върховен главнокомандуващ, наблюдаваше в облачния дъждовен ден как съюзническите сили на Русия и Беларус отблъснаха симулирана атака на силите на три фиктивни съседни страни на Беларус.