Изкуство и Общество

Юнкер: Ще трябва чудо, за да се договорим с Великобритания

Ще е нужно чудо, за да могат Великобритания и ЕС да постигнат споразумение за излизането на страната от Съюза. Това заяви представителя на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер, цитиран от „Индипендънт“.

Той обяви, че достигането на споразумение за раздялата е нужна, за да започнат да се разглеждат възможностите за бъдеща търговска сделка.

Главният преговарящ за Brexit от страната на ЕС Майкъл Барние вече обяви, че ще са нужни месеци, за да се постигнат първите договорености по въпроса.

Все още не е постигнато съгласие за финансовите плащания на Великобритания в бюджета на ЕС до 2020 г. и очертанията на границата с Ирландия.

„До края на октомври ние няма да имаме задоволителен напредък. В края на тази седмица казвам, че няма да има задоволителен напредък от сега до края на октомври, освен ако не се случат чудеса“, подчерта Юнкер в Талин.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че е имало напредък по въпроса за правата на европейските граждани в ЕС. Разговори ще се водят и на срещата на върха през следващите два дни.