Изкуство и Общество

Турция: Няма да искаме разрешение от американците!

Турция няма да иска разрешение от Съединените американски щати, за да арестува заподозрени лица. Това заяви турският министър-председател Бинали Йълдъръм, цитиран от „Дейли Сабах“.

През последните дни напрежението между Анкара и Вашингтон се увеличи, след като турските служби арестуваха служител на американското консулство в Истанбул.

Малко след това двете съюзнически страни преустановиха голяма част от визовите услуги помежду си. Турция подозира служителя в дипломатическото представителство, че има връзки с гюленистката организация „Фето“.

Бинали Йълдъръм посочи, че Анкара няма да иска разрешение от Вашингтон, за да извършва операции и да се погрижи за националната си сигурност. Турският премиер посочи, че отношението на американците противоречи на духа на алианса между двете страни.

Турция смята проповедника Фетхуллах Гюлен за кукловод на опита за военен преврат. Анкара поиска от Вашингтон екстрадицията му, но до момента няма положителен отговор на искането. Това предизвика искри между двете страни.