Интериор

Изгнаникът Уайнстийн се превърна в прецедент

Американската академия за филмови изкуства, която де факто има върховната власт на управляващ в Холивуд и присъжда наградите „Оскар“, взе решение да отстрани продуцента Харви Уайнстийн, заради обвиненията в сексуални посегателства, съобщиха световните агенции.

Случаят в Уайнстийн се превърна в прецедент, който се случва за пръв път от 90 години и превърна един от най-големите играчи в Холивуд, носител на не една награда Оскар, в изгнаник.

Въпреки всичко продуцентът отрича твърденията за изнасилване, но същевременно признава, че поведението му е „причинило много болка“ на много хора.

Макар отлъчването на продуцента от приблизително 8400-членната академия, до голяма степен да е символично, то е зашеметяващо, тъй като до сега, в цялата ѝ история не е известен друг случай, в който академията да е предприемала подобни действия срещу свой член. Дори в случая с Роман Полански — друг голям сексуален скандал — в който режисьорът се призна за виновен. Ното в случая с Бил Козби, около когото също се вдигна много шум и срещу когото отново имаше обвинения в сексуални престъпления.

След вземането на това важно и толкова сериозно решение, Академията най-вероятно ще бъде принудена да се бори и с други проблемни свои членове, коментира в. New York Times.

Скот Фейнбърг, дългогодишен журналист в изданието The Hollywood Reporter коментира изключването на Уайнстийн така: „Това може би е началото на много теж…