Изкуство и Общество

Няма споразумение между Лондон и ЕС – няма развод!

Британският парламент ще блокира излизане на Великобритания от Европейския съюз, ако не бъде постигнато споразумение между Лондон и Брюксел. Това заяви Джон Макдонъл, отговарящ за финансовата политика на опозиционната Лейбъристка партия, цитиран от „Ройтерс“.

В момента преговорите между правителството на Тереза Мей и ЕС буксуват по въпроса за размера на „сметката по развода“, която да плати Великобритания. Това поражда възможността Великобритания да напусне преговорите без сключено споразумение.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че британците „трябва да си платят“, преди да напуснат европейската общност. На референдума през миналата година близо 52% от гласоподавателите избраха сценария Brexit.

Джон Макдонъл, който е сред най-близките съюзници на лидера на лейбъристите Джереми Корбин, заяви, че според него има достатъчно подкрепа в парламента за блокиране на такава възможност.

Главният преговарящ на ЕС по въпросите за Brexit Мишел Барние заяви, че към този момент преговорите между Брюксел и Лондон са в „задънена улица“.