Изкуство и Общество

Китай: Ще изградим модерен социализъм

Китайският президент Си Дзинпин откри Конгреса на Комунистическата партия с обещание да изгради „модерна социалистическа страна“, съобщи Euronews. Конгресът на Китайската комунистическа партия се превежда веднъж на пет години и се чака с огромен интерес от международната общност. Мерките за сигурност в столицата Пекин са драконовски.

Сред сериозните предизвикателства, които държавният глава открои като нерешени, са разширяващата се разлика в доходите, както и проблеми в сферите на заетостта и образованието.

Си Дзинпин обеща „нова ера“, която ще превърне Китай във велика световна сила. Китайският президент заяви, че страната му няма да се затвори за външния свят, а ще изгради модерна политическа система, която няма да бъде копирана от чужда такава. Държавният глава предупреди за растящите рискове от сепаратизъм. Той добави, че през последните пет години социалната стабилност е била съхранена, а националната сигурност – укрепена.

„Асошиейтед прес“ отбелязва, че признанието на китайския президент за икономически предизвикателства буди изненада, тъй като очакванията са били в своята реч той да наблегне на увереността на партията и дългосрочните виждания.

По думите му китайските власти ще оставят пазара да играе решаваща роля при насочването на ресурси. Китайската икономика ще продължи да се отваря, а финансовите реформи ще станат още по-дълбоки. Предвижда се същевременно ролята на държавните компании в…