Изкуство и Общество

Турска база е била цел на най-кървавия удар в Сомалия

Турска военна база е била целта на терористичния удар в Сомалия, съобщи „Дейли Сабах“. Според разузнавателна информация мишената е била именно турската база в афганистанската страна.

Повече от 300 души бяха убити при най-смъртоносния атентат в историята на страната. Камион с експлозиви беше взривен на оживено кръстовище в столицата Могадишу.

Източник от службите, пожелал анонимност, заяви, че според разузнаването турската военна база в града е била цел на терористите. Те са искали да я унищожат.

Сомалийските власти смятат, че военната групировка „Ал Шабаб“, която контролира част от страната, стои зад атаката. Турция откри военната си база в края на месец септември. Повече от 10 000 сомалийски войници се обучават от 200 турски военни. Военната база струва близо $50 милиона.

Анкара остро осъди нападението в Могадишу. Много от ранените бяха транспортирани за лечение в Турция. Президентът Реджеп Ердоган заяви, че страната му ще продължи да оказва помощ на Сомалия в борбата срещу тероризма.

Още през миналата година Турция обяви, че ще помогне на сомалийската армия в борбата срещу бунтовниците от „Ал Шабаб“, които са се врекли във вярност на „Ал Кайда“. Анкара планира да отвори и център за обучение на военни офицери.