Бизнес и Политика

Започват инвестиционни проекти за 800 млн. лева

Към момента проекти на обща стойност от около 800 млн. лв. са входирани в Българска агенция за инвестиции и се подготвят да стартират. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на първия завод на технологичния гигант „ОСРАМ“ в България.

На събитието присъстваха и заместник министър-председателят Томислав Дончев, кметът на Пловдив Иван Тотев и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев.

Инвестицията на немската компания е за 50 млн. лева, и с нея се създават 900 работни места, стана ясно по време на събитието. “Виждаме позитивни сигнали и от редица други компании”, каза Александър Манолев. По думите му само от началото на годината са сертифицирани 23 проекта на обща стойност около 300 млн. лв., които предвиждат разкриването на 5000 работни места. “Нещо повече, към момента проекти на обща стойност от около 800 млн. лв. са входирани в Българска агенция за инвестиции и се подготвят да стартират”, допълни той.

„Сигурен съм, че с всичко, което сме започнали като действия – за намаляване на административната тежест, за развитието на индустриалните зони, за подобряването на връзката между обучението и пазара на труда и всичко останало, тези резултати ще продължат да бъдат надграждани”, подчерта зам.-министър Манолев. Той допълни, че е налице още една позитивна тенденция – повече компании да инвестират във високотехнологичн…