Изкуство и Общество

И Сърбия иска руски ракети (ВИДЕО)

Доставката на системи за противовъздушна отбрана Бук M2 ще бъде една от главните теми на срещата на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин и министъра на отбраната Сергей Шойгу със сръбското държавно ръководство, пише белградският вестник „Новости“.

Освен официалното предаване на доставените неотдавна самолети МиГ-29 се очаква в Белград да бъде принципно договорено и кои системи за противовъздушна отбраната ще защитават небето ни в бъдеще, пише вестникът.

Освен темата за военно-техническото сътрудничество сръбските и руските представители ще обсъдят икономически теми, както и възможности за по-задълбочено сътрудничество между отбранителните промишлености на Сърбия и Русия.

Според вестника противовъздушните системи за отбрана руско производство са първото желание на сръбската страна.

Белград изпрати в Москва официално писмо, главният момент в което бе изразеният интерес за доставка на системи С-300. Този вид ракетна защита обаче не изключва възможността за купуване на системи със среден и кратък обсег, пише вестникът.

Срещата на Рогозин и Шойгу със сръбското държавно ръководство ще означава и начало на третата фаза на процеса на доставка на МиГ-29. Очаква се тези десет изтребителя в състава на сръбските военновъздушни сили да получат най-модерни радари, системи за управление и далекобойни ракети, пише още „Новости“.