Изкуство и Общество

„Роснефт“ се договори с иракските кюрди

Руската петролна компания „Роснефт“ заяви, че е подписала с властите в Иракски Кюрдистан споразумение за експлоатация на нефтопровод в кюрдския автономен район, съобщи ТАСС.

„Участието в инфраструктурния проект ще съдейства за постигане на стратегическите цели на компанията и ще позволи да се повиши ефективността на доставянето на нефт за крайните потребители, включително доставянето на нефт от Кюрдистан за нефтопреработвателните заводи в Германия“, обявиха от компанията.

„Ройтерс“ отбелязва, че този ход е част от стратегията на руския президент Владимир Путин да увеличи политическото и икономическо влияние на Москва в Близкия изток.

Споразумението идва на фона на повишеното напрежение в Иракски Кюрдистан, където беше проведен референдум за независимост. Багдад го обяви за незаконен и предприе военна офанзива срещу кюрдите.

„Роснефт“ ще притежава 60% дял в проекта, докато „КАР Груп“, стопанисваща в момента нефтопровода, ще запази 40%. Според източници, запознати с детайлите по сделката, руската фирма е инвестирала в проекта близо $1.8 милиарда.