Изкуство и Общество

В САЩ притеснени от ракетите на Северна Корея

Директорът на ЦРУ Майк Помпео призна, че Северна Корея може да се сдобие с ядрено оръжие, което да е способно да порази САЩ, съобщи „Гардиън“.

Според него производството на подобно оръжие е въпрос на няколко месеца.

„Те са стигнали достатъчно далеч по този въпрос, че сега целта на американската политика трябва да е как да им попречи да направят последната стъпка“, заяви Помпео.

Според него в момента ядрената програма на КНДР напредва с много бързи темпове. Този факт затруднява американското разузнаване да постигне точни данни за периода, нужен за сглобяването на напреднали технически ракети.

„Всички искаме да разрешим този въпрос. Президентът е готов да използва сила, ако се налага да се гарантира това, че Северна Корея няма капацитета да застраши Америка. Донлад Тръмп призна, че сме във време, в което са нужни глобални усилия, за да се гарантира, че Ким Чен – ун няма такъв капацитет“, заяви Помпео.

Той добави, че властите в Китай са положили много усилия в натиска над КНДР, надхвърлящи обикновеното ограничаване на търговията.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън вече обяви, че президентът Тръмп иска да реши въпроса чрез дипломатически средства.