Изкуство и Общество

Кой застреля Кенеди? (ВИДЕО)

Доналд Тръмп обяви в любимия си Тwitter, че хиляди документи от Националния архив, свързани с убийството на 35-ия президент на САЩ Джон Кенеди, ще бъдат публикувани в уречения срок, на практика днес, предаде Reuters.

„Отдавна очакваното публикуване на документите за Кенеди ще стане утре. Много интересно!“, отбеляза държавният глава.

The long anticipated release of the #JFKFiles will take place tomorrow. So interesting!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 25 октомври 2017 г.

Още в събота той обяви, че ще разсекрети досието по убийството на Кенеди, но при условие, че бъде получена „допълнителна информация“. По-късно Белият дом поясни, че Тръмп иска файловете да бъдат публикувани, а ако някое ведомство смята това за неправилно, то следва „да представи убедителна и ясна обосновка“.

По този повод Тръмп се оказа под натиск от две страни. Изследователи на „убийството на века“ настоявали той да се съобрази със закона от 1992 г., който изисква тази седмица да бъдат публикувани всички 3150 изцяло засекретени и 30 000 частично засекретени досега документи по случая.

Американските разузнавателни служби обаче, позовавайки се на същия закон, го призовавали да задържи някои от тях „далече от очите на публиката“ по съображения за националната сигурност. По всичко личи, че Тръмп е подкрепил искането на първата страна.