Изкуство и Общество

Русия ще въоръжава и Катар

Катар и Русия подписаха споразумение за сътрудничество, предаде Reuters, цитирайки официално изявление на катарските власти.

Това стана при посещение на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в емирството.
Според Москва това е била първата по рода си визита.

Споразумението е подписано вчера след срещу на Шойгу с емира на Катар Тамим бин Хамад ал Тани и министъра на отбраната Халид бин Мохамед ал Атия.

„Беше подписано споразумение за военно сътрудничество“, се казва в изявление на катарското министерство на отбраната. Подписан е бил и меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на противовъздушната отбрана и доставките на оръжие, пише още в текста, който не съдържа повече подробности.

Това е поредното военно споразумение, обявено от Катар след началото на кризата с арабските му съседи през юни. Оттогава емирството сключи договор на стойност 10 милиарда евро за покупка на изтребители Ф-15 от САЩ и 24 изтребителя „Тайфун“ от Великобритания.

Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет прекъснаха дипломатически отношения с Катар на 5 юни. Последните обвиняват Доха в подкрепа на тероризма и сближаване с Иран. Катар отхвърля тези обвинения.