Изкуство и Общество

Рахой: Първо уволнявам Пучдемон

Започна заседанието на испанския Сенат, на което да се реши дали да се одобри намерението на правителството да отнеме правомощията на регионалните власти на Каталуния и да спре стремежа на тази област към независимост, предаде Reuters.

Премиерът Мариано Рахой бе посрещнат с аплодисменти при влизането си в пленарната зала.

В речта пред сенаторите Рахой заяви, че ако правителството получи съгласие да задейства член 155 от конституцията, който му разрешава да въведе пряко управление на Каталуния, първото му решение ще бъде да уволни лидера Карлес Пучдемон и министрите му.

Рахой подчерта, че пряката намеса на централната власт в Каталуния няма за цел да отнема права и свободи на каталунците, а да ги защити.

Ставащото в Каталуния е „явно нарушение на законите, на демокрацията, на правата на всички и това има последствия“, заяви испанският премиер.

Рахой заяви, че Пучдемон е можел да спре ескалацията на кризата с Мадрид, но е отказал да го направи, предаде ДПА.

„Той и само той“ е виновен за задействането на член 155 от конституцията, заяви Рахой. „Това е законен, демократичен механизъм, който е одобрен от испанците и съществува в огромното мнозинство от страните, които ни заобикалят“, изтъкна испанският премиер.

Член 155 от испанската конституция никога не е бил задействан, откакто в Испания бе възстановена демокрацията преди четири десетилетия.

Рег…