Изкуство и Общество

Каталунските лидери вече са обвиняеми (СНИМКИ)

Испанският генерален прокурор Хосе Мануел Маса поиска да бъдат повдигнати обвинения срещу каталунски лидери, включително на сваления премиер на регионалното правителство Карлес Пучдемон и членове на неговия кабинет, предаде Reuters.

Маса поиска повдигане на обвинения и за злоупотреба с обществени средства.

Според испанската правна система сега искането ще бъде разгледано от съдия. Прокурорът поиска още от съда да призове Пучдемон като свидетел.

Минути по-късно председателят на каталунския регионален парламент Карме Форкадел на практика призна, че законодателният орган на испанската автономна област е разпуснат.

Според медии, които се позовават на осведомени източници от Барселона, Форкадел е отменила насроченото заседание на бюрото на лидерите на парламентарните фракции. Обикновено срещата се провежда всеки вторник, но председателят я отменя заради „разпускането на парламента“.

Досега няма официални изявления по въпроса. Не е ясно и дали парламентът в Барселона е разпуснат в съответствие с решението на испанското правителство или в рамките на предвидения от сепаратистите учредителен процес по създаване на независима каталунска република.

Някои от членовете на разпуснатия кабинет участваха в среща в централата на Европейската демократична партия на Каталуния в центъра на Барселона. Отсъстваше уволненият регионален премиер Карлес Пучдемон, чието местонахождение остава неизв…