Максинет Медия

BI Conference: Analyze in the Future 2018-2020 – Как BI решенията подкрепят управлението на бизнеса

Inline images 1

31 октомври 2017 г., София. Водещи експерти в сектора и ползватели на BI решения представиха състоянието и тенденциите на BI пазара в България и Европа, различните подходи в работата с BI системи и анализа на данни и бъдещето на BI технологиите.

Динамиката в ИТ индустрията променя процесите и хората вече не са основен двигател, а машините, които генерират данни, коментира по време на събитието Стоян Атипов, Вицепрезидент проучвания и публикации, Международен институт за бизнес анализ (IIBA).

Управлението на данни се случва в реално време и в облака. Затова и в рамките на ЕС вече се преосмисля как се съхраняват данните и има строги регулации за сигурността им, допълни той.

В България оборотът на компаниите от сектора достига почти 10 млрд. евро спрямо 138 млрд. евро за Европа, посочи Людмил Стойчев от CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. Като цяло у нас най-много инвестиции в BI правят средният бизнес и големите компании, а от индустриите – търговията, производството, финансовата индустрия и публичният сектор.

Людмил Стойчев коментира, че BI подпомага бизнесът да увеличи производителността си, което би могло да повлияе и на маржовете, и на пазарния дял. В бъдеще се очаква да се правят повече анализи върху CRM системи и системите, които проследяват клиентското поведение, както и на външни източници на информация, прогнозира той.

Бояна Ликоманова, която оглавява BI отдела на Balkan Services, представи опита си от гледна точка на внедряването на BI система в бизнеса. Важно е да се определят точно и ясно ключовите показатели, както и най-добрият начин за извличане на данните. Не бива да се пропуска тестването на системата преди ползването й от крайните потребители, подчерта тя.

Мариус Стоика, регионален мениджър продажби на Qlik, обясни връзките между различните стойности и модули, въвеждането на данни и генерирането на справки в приложението на компанията.

Красимира Димитрова, старши мениджър „Приложения за бизнес рипортинг“, Уникредит Булбанк, представи опита на банката с внедряването на BI решение в банкирането на дребно.  За периода на ползване на системата се отчитат силни ръстове на ефективността във всички аспекти на дейността.

Боян Марков, директор продажби за България, Сърбия и Македония на Интерснак България, подчерта на конференцията, че BI решенията предоставят информация, която бързо да се анализира и на тази база да се вземат информирани решения. Като основни предимства на системата, внедрена в компанията, той посочи подобряването на ефективността, проследяването на изпълнението на целите, оптимизирането на процесите в компанията и фокусът върху допълнителни дейности без да се наемат нови хора. Така компанията се съсредоточава върху основната си дейност – продажбите, като успява да управлява по-добре и вземанията си от контрагенти.

Николай Димитров, мениджър бизнес развитие на AQUAMATRIX, коментира, че информационната инфраструктура спестява на компанията време и екипът се фокусира върху основната дейност и управлението – на продажбите, на артикулите, които предлага, на поръчките.

 

Форумът е част от поредицата за успешни практики в различни бизнес сектори MySuccess.bg на сп. ENTERPRISE.