База Данни Картини

Петър Витанов: Скандиранията „Нинова”, а не „БСП” на 49-ия конгрес не са белег, че сме вождистка партия

Петър Витанов: Скандиранията „Нинова”, а не „БСП” на 49-ия конгрес не са белег, че сме вождистка партия

 

 

 

Петър Витанов, народен представител от ПГ на „БСП за България”, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

49-ия конгрес на БСП. Превръща ли се БСП във вождистка партия?

 

Ето как протече диалогът между Петър Витанов и Клара Маринова по този въпрос:

 

Клара Маринова: Че има някакви различия и че има опозиция има и няма как да се прикрие. Не са 9 души, а са над 140. Накъде ще отведат обаче – към това да се постигнат сериозни, задълбочени разисквания и да се търси единение, или ще се увеличават разломите?

 

Петър Витанов: С болка го казвам, тъй като аз боля с тази партия, поколенчески съм обременен.

 

Клара Маринова: Познавам баща Ви и знам, че и той е много пристрастен към състоянието на БСП, така че предполагам и Вие сте по същия начин.

 

Петър Витанов: По същия начин е, но това не е нещо нехарактерно. През тези 126 години ние винаги в позицията си имаме различия и това прави БСП още по-силна, защото ние не сме партия от лидерски, от вождистки тип, а напротив – богатството на БСП е в разнообразията на мненията. И по същия начин не мисля, че тези разногласия и различия, които имаме вътре, ще доведат до някакви тежки разломи. Тъкмо напротив, смятам, че това е едно условие за търсене на взаимен консенсус, една възможност за единение, защото именно в спора се ражда истината. И мисля, че сме достатъчно мъдри, достатъчно инстинкт за самосъхранение сме придобили. Една партия, която 126 години съществува очевидно има процеси и механизми, които я съхраняват. Така че аз не очаквам категорично да се стигне до някакво по-дълбоко разделение. По идеологическата част нямаме никакви драстични различия.

 

Клара Маринова: Казахте, че не сте вождистка партия, точно това е един от пунктовете, по които вътрешнопартийната опозиция атакува сегашното ръководство. Към това ще добавя и моето изумление, буквално Ви казвам г-н Витанов, изумление, когато залата, след няколко души, клакьори бих ги нарекла, стана и започна да скандира името на лидерката! Г-н Витанов, в тази партия след развенчаването на култа към личността към Вълко Червенков, дори и Тодор Живков не си е позволявал такова нещо. Не съм чувала по време на ръководството на Тодор Живков да му е скандирано името по конгреси или по някакви други партийни форуми. На какво прилича това, Вие давате ли си сметка накъде отивате с едно такова нещо? Бойко Борисов, който непрекъснато атакувате, че има лидерска партия, неговото име не се скандира на форуми. Кажете ми какво се случва?

 

Петър Витанов: Станах свидетел на това нещо, не смятам, че е чак толкова драматично.

 

Клара Маринова: Вие сте интелигентен млад човек, недейте така!

 

Петър Витанов: Казвам, че всеки има право да споделя мнението си, там са достатъчно на брой хора, 1000 души, на някои емоциите са по-силно изразени. Други са по-обрани. Но така или иначе имаше моменти както на съгласие и Вие споменахте скандирания, имаше и недоволства. Мисля, че е част от нормалното, обичайното за един работен конгрес.

 

Клара Маринова: Ако не вземете мерки, както се казва на партиен език, това нещо може до такава степен да ескалира и да промени смисъла, съществуването на БСП, че аз като гражданин на тази държава се безпокоя. И ще Ви кажа защо се безпокоя, защото това ще оттласне за съжаление голяма част от младите хора, които са много чувствителни на тази тема и вместо да ги привличате, вие ще ги отблъснете.

 

Петър Витанов: Разбирам Ви и аз в известна степен не споделям мнението Ви, напротив, сега виждаме едно привличане чисто идеологически на доста млади хора към политическата партия.

 

Клара Маринова: Вие не го споделяйте мнението ми, но го имайте предвид!

 

Петър Витанов: Да, категорично! Но аз смятам, че нашият устав е достатъчно демократичен, за да не позволи един човек да окупира или да абсорбира абсолютно всички сили на политическата партия. Напротив, смятам, че БСП е една жива, имунна система, която няма да допусне нещо подобно.

 

Клара Маринова: Вие сте интелигентен млад човек, нали знаете, че първата стъпка беше вече направена с присвояването на правото партията да избира лидера. Нали разбирате, че с това се обезсмисля и НС, и ИБ. Както и да е, това е голям спор, голям разговор, аз просто Ви обръщам внимание, да знаете, че има проблем. Вие го мислете

 

 

 

Подготвяният вот на недоверие към правителството.

    „Г-н Витанов, днес гръмна новината от вашия лидер, че започвате преговори с другите парламентарни групи извън управляващата коалиция за вот на недоверие. Кога как и защо вотът, с кого ще преговаряте?”, попита водещата Клара Маринова. Петър Витанов отговори, че тази тема е била широко дискутирана на 49-ия конгрес на БСП и всички са се обединили около мнение, че е крайно време да се предприеме тази стъпка. Самите симпатизанти на БСП очакват това от партията.

   „Какво ще включва в темата за корупцията, какво имате предвид като корупционни практики?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че през последните месеци от БСП са дали достатъчно примери за злоупотреби от хора, близки до властта. „Не е необходимо да споменавам отново Хасково и други общини, където такива политики са се превърнали в практика. Така че смятам, че оправдаваме изцяло очакванията на нашите симпатизанти и на хората, които очакват по-различен тип управление!”, категоричен бе народният представител от „БСП за България”.

   На въпроса с кого биха си сътрудничили, Петър Витанов отговори, че БСП чисто технически има необходимия брой гласове да инициира този процес. „Повече от ясно е, че няма да спечелите един вот на недоверие, просто защото не ви достигат гласовете, все още коалицията е много стабилна, факт е, че много скоро след съставянето на правителството искате вот на недоверие. Това ще съвпадне ли с европредседателството, много е важно да се знае?”, попита водещата Клара Маринова. Петър Витанов отговори, че няма как БСП да се примири с подобен стил на управление, което генерира ежедневни скандали. Колкото до самото европредседателство, народният представител от „БСП за България” изрази мнение, че то не може да бъде един вид „омерта” и да е повод ние да не даваме гласност на проблемите, които се случват в управлението.

   „Г-н Витанов, Вие сте член на Комисията по външна политика, почти никъде не се е случвало по време на европредседателството да се иска вот на недоверие, има, но това са изолирани случаи. Обществото с кое по-напред да се занимава – с председателството или с вота на недоверие?”, попита водещата Клара Маринова. Петър Витанов отговори, че като член на Комисията по външна политика може да каже, че европредседателството е твърде неглижирано и не може да го сведем до текущите ремонти и организационното му обезпечение. Той добави, че има резерви, защото силно се съмнява, че ще успеем да представим България в един по-положителен имидж и да поставим въпросите не само от регионално, но и от европейско значение.

Бюджет 2018 и алтернативният бюджет на БСП.

   „На малко места по света се случва опозицията да изготвя абсолютно алтернативен бюджет, обикновено опозицията се готви и атакува изработения от управляващите бюджет, но вие сте приели тази база, която твърдя, че не е лоша, даже е по-солидна. И така, два бюджета с две различни философии – на управляващите от ГЕРБ и на опозицията от БСП. Какви са те? Какви са приликите и отликите? Кой е по-подходящ за държавата, обществото, за отделния човек?”, попита водещата Клара Маринова. Петър Витанов отговори, че алтернативният бюджет на БСП представлява алтернативната форма на управление, бюджет, който може да бъде усетен от обикновения гражданин, който има изцяло различна философия и визия за начина, по който публичните средства трябва да бъдат разходвани. При ГЕРБ философията на управление остава същата и резултатите ще бъдат същите, както досега – задълбочаване на различията между бедни и богати.

   „Те се хвалят, че увеличават социалните плащания, макар и с малко, но твърдят, че това са реалните възможности. Къде вие виждате голямата грешка в тяхната политика?”, попита водещата Клара Маринова. Петър Витанов отговори, че не счита, че това са реалните възможности. Той продължи, че ГЕРБ имат навика целенасочено и умишлено да занижават приходната част на бюджета, за да има преизпълнение, което не се разпределя чрез решение на Народното събрание, а чрез постановления на МС. БСП от своя страна предлага изцяло нов подход в разходването на средствата.

   Алтернативният бюджет на БСП се фокусира върху 4 основни теми. На първо място преодоляване на бедността. Затова се предлага алтернативно данъчно законодателство, премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане. Този модел е по-справедлив и ще доведе до преодоляване на неравенствата, които у нас растат с два пъти по-бързи темпове от тези в Европа. Следващият фокус е достъпът до по-качествено здравеопазване. ГЕРБ наистина предлагат повече средства, но те се изливат в една бъздънна каца и това няма да промени нищо. Затова БСП предлага болниците да престанат да функционират като търговски дружества, а държавата да плати дълговете на общинските и държавни болници. По подобен начин стоят нещата и в образованието – БСП предлага изцяло нов подход. Трябва да се прекрати с модела „парите следват ученика”. Четвъртият фокус е балансираната регионална политика. „Пак ставаме свидетели на огромни дисбаланси между бедния северозапад и далеч по-добре поставените в икономически план региони, като Софийски, Пловдивски, Варненски или Бургаски. И там предприемаме редица мерки, за да преодолеем тези различия, чрез фондове, които ще стимулират изостаналите български региони!”, завърши Петър Витанов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 2 ноември 2017 г.