България Север

Д-р Антонио Петков: 90% от болестите при гризачите домашни любимци се дължат на неправилното хранене

Сеното е напълно достатъчно да задоволи хранителните нужди на зайците, категоричен е лекарят

Зайче – домашен любимец, в критично състояние е постъпило в плевенската ветеринарна клиника ИДА-ВЕТ. Животинката е била спасена благодарение на компетентната намеса на д-р Антонио Петков. Зайчето е било на около две години и е дошло с оплаквания, че не се храни. След първичния преглед е подходено медикаментозно. Съмнението е било за проблем в устата, тъй като зайчето е имало обилно слюнкоотделяне. На следващия ден животното не се подобряват, даже рязко се влошава.

„Състоянието беше тежко и се нуждаеше от по-агресивна терапия. Трябваше да го стабилизираме, за да пристъпим към следваща стъпка –да го упоим и да търсим по-сериозен проблем в устната кухина”, разказва д-р Петков. На следващия ден, след като пухкавият пациент е бил стабилизиран, лекарят го упоява и разбира, че проблемът е в странични разраствания на кътниците на долната челюст, при което са разранили и лигавицата.

„При гризачите зъбите не са с отворени корени, което ще рече, че те растат през целия им живот. Търкането поддържа нормалните им форми. При определени обстоятелства, най-често грешки в храненето, тези зъби не могат да се изпиляват правилно и се получават разраствания – стават по-дълги и правят странични шипчета. Животното не може да се храни и се наранява вътрешността на устата”, разказва д-р Петков.

При морските свинчета често се случва долните предкътници и кътници да растат като пирамида, което блокира и езичето и животното не може да се храни нормално, добавя той. В случая с болното зайче,  разрастналите зъби са травмирали вътрешността на устата и този проблем е станал хроничен, защото тъканта е била толкова хипертрофирала, че изглеждала като рак – един голям „карфиол”, който назад отиваше към глътката, което допълнително функционално смущава преминаването на храната към гърлото, впечатлен от пораженията разказва ветеринарят. Самата операция е продължила около час. В устата на животинчето е имало затлачване от храна, косми, което допълнително допринасяло за възпалението.

Зъбите са били изпилени с помощта на специална техника и приведени в нормална анатомична форма, а разрастването е било изрязано. Зайчето вече се храни добре и отделя нормални изпражнения, което е доказателство, че е здраво, изтъква лекарят.

Д-р Антонио Петков е завършил ветеринарна медицина в Стара Загора, специализирал е в Унгария

Интересът му към гризачите го насочва към тримесечна специализация в университетска клиника за екзотични животни там.

„Много хора си купуват животни и в повечето случаи не могат да се информират компетентно как да се грижат за тях. Като цяло, 90% от болестите при гризачите са от грешки в гледането, в частност – храненето”, категоричен е специалистът. Гастроинтестиналният тракт при гризачите е устроен така, че да може да обработва груб фураж – сено. Около 60% е сляпо черво, където протичат ферментационни процеси и се извличат необходимите хранителни вещества от самото сено. При гризачите едно обилно хранене с източник на протеин или въглехидрати – ядки, семена и т. н., които много им харесват, може само да им навреди. Освен че не могат хубаво да си изпилват зъбките с тази храна, настъпват процеси, които променят бактериите, образуват се токсини и може да се стигне до усложнения, които да доведат много бързо до фатален край, предупреждава ветеринарят.

80% от диетата на гризачите домашни любимци трябва да е базирана на сено и от време на време някакъв зеленчук – морков, магданоз, рукола. „Съветвам да се избягва краставица и зеле, които също при прекаляване водят до вредни ферментационни процеси”, предупреждава още д-р Петков. Сушените плодове са изключително вредни за чинчилите, например. Проблемите настъпят ли, те са до живот. Все пак, ако се хване изкривяването на зъбите в ранна степен и се промени храненето, може да се поправи.

Първокласен хотел за вашите домашни любимци предлага Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“ – Плевен

Друга опасност при домашните любимци гризачи е затлъстяването. Затлъстелият гризач не е здрав, категоричен е д-р Петков. „Характерно при зайците е, че те изяждат част от изпражненията си, богати на аминокиселини и витамини, които могат да се усвоят само от тънките черва. Затова те поглъщат част от фекалиите си и ги преработват отново. Затлъстял заек не може да се почиства правилно, стават зацапвания, изпражненията правят запушалка и като цяло това вреди на животното”, добавя лекарят.

С д-р Антонио Петков може да се консултирате във Ветеринарна клиника ИДА-ВЕТ на ул. „Олимпийска” 14, и на тел. 0893 51 52 93

Материалът Д-р Антонио Петков: 90% от болестите при гризачите домашни любимци се дължат на неправилното хранене е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.