Бизнес и Политика

Как смилянският фасул се оказа кърджалийски?

Новата електронна брошура „Сподели България“, която цели да привлича туристи у нас, разгневи жителите на смолянското село Смилян. Проектът е съвместна инициатива на Министерствата на туризма и на земеделието и храните.

В него България се представя с 12 туристически дестинации за винен и кулинарен туризъм. Дни след публикуването на брошурата обаче жителите на смолянското село Смилян възроптаха срещу съдържанието й.

Поводът е, че в раздел Източни Родопи, включващ Хасково, Кърджали и Ивайловград, като кулинарен специалитет е включена „салата от смилянски боб“, съобщава Дарик. „Възмутен съм от липсата на географски познания за регионите в България от страна на експертите, участвали в подготовката на изданието. Названието „смилянски боб“ не съществува. Регистрираната словна марка е „Смилянски фасул“ – марка, регистрирана в Патентно ведомство.

А това наименование може да се използва за бобовите култури и производни от нея продукти отгледани и произведени в географския район „Долината на Горното поречие на река Арда“, т.е в землищата на селищата, разположени по двата бряга на р.Арда – от с. Бяла река, Община Рудозем, през Смилян, Кошница, Могилица, Арда, Горна Арда и съставните им махали. Географски нито Община Смолян, нито Община Рудозем принадлежат към Източни Родопи“, написа в социалната мрежа секретарят на читалището в Смилян Илия Годев.

„Общностите в района на Горното пор…