Интериор

Правила за безопасна кухня, когато вкъщи има малко дете

Всички родители знаем, че децата научават за света около тях чрез пипане, хапане, а любопитството им е безгранично. Следователно, за нас родителите е много важно да осигурим една безопасна домашна среда, където детето да изследва заобикалящия го свят без опасност да се нарани.

Кухнята, като едно от най-специфичните и потенциално опасни за децата помещения, трябва да бъде оборудвана според всички правила, като се вземат предвид психологическата и педагогическа същност на любопитството на децата. Тази статия е написана, за да научите родителите как да предотвратяват най-често срещаните злополуки с деца в кухнята.

Понякога е толкова трудно да държите под контрол няколко неща едновременно, но точно по този начин протича ежедневието на повечето майки, отглеждайки децата си през първите две до три години след раждането. Процесът на готвене често се извършва едновременно с почистване на жилището, миене на съдове и простиране на дрехи, а едно дете, което скоро се е научило да ходи, следва майка си навсякъде, без тя да има физическата възможност да наблюдава и контролира всяко негово действие.

Безопасно кухненско оборудване

Далеч от котлоните и работния плот

Необходимо е да направите всичко възможно, за да ограничите достъпа на детето до повърхността за готвене, запалените котлони и кипящите течности. Децата е достатъчно да застанат на пръсти и да докосне дръжката на тигана, за да превърнат съдържанието му в огромна беда.

ВАЖНО

Винаги обръщайте дръжките на тенджерите и тиганите към стената, така че детето да не може да ги достигне.

На пазара вече има много и различни средства за ограничаване достъпа до зоната с котлоните, като например защитни екрани или прегради, които се монтират по външния ръб на плота и предотвратяват достъпа на деца до опасната зона.

Шкафове с препарати

Най-вероятно голяма част от вас – нашите скъпи читатели, съхранявате перилните препарати в долния шкаф под мивката, забравяйки, че за децата тази зона е лесно достъпна и осигурява достъпа до опасни течности и отровни прахове.

В допълнение към домакинските химикали, в тези чекмеджетата детето може да намери остри предмети, опасни кухненски принадлежности, лекарства и т.н. Добре е вратите на тези шкафове и чекмеджета да са заключени със специални заключващи механизми, които са закрепени здраво към повърхността на мебелите.

Защитете електроуредите

Дори и най-малките домакински уреди представляват заплаха за здравето на детето, като това може да бъде токов удар от неизолирани проводници и изводи, уредът може да падне от височината на работния плот или детето да се пореже на остри елементи, намиращи се вътре в самия уред.

За да се избегнат подобни проблеми и нежелани последствия е необходимо безопасно да се затварят вратите на домакинските уреди, а също така и да се фиксират с блокираща лента, която може да се използва за фурната, микровълновата печка, фризера и други отварящи се уреди.

 Внимание газ

Ако вкъщи готвите на газ, то задължително трябва да обезопасите печката си. Пред любопитството на децата няма граници, а издадените копчета, които включват подаването на газ към котлоните са голямо предизвикателство за тях. За да се застраховате срещу изтичането на газ и последствията от него ви съветваме да монтирате специални защитни капаци върху тези копчета. Такива капаци се закрепват много просто и бързо върху всеки вид домакинска печка, като това ще ви спести много главоболия.

Нищо не е безопасно, дори и да изглежда така

Дори и най-безопасно изглеждащите домакински уреди са потенциална опасност за изобретателните малчугани. Повечето кухненски електроуреди са направени така, че лесно да се разглобяват, с цел по-лесно почистване, но това представлява и опасност за вашите деца. Много от електроуредите са оборудвани с остри ножове, фунии, смесители и други елементи, които лесно нараняват. Препоръчваме да се организира отделна зона за съхранение на малки кухненски уреди или винаги да се поставят на висотата на средния човешки ръст – далеч от детските ръце. Най-добрият вариант за тази цел е да осигурите специално място в килера си и стриктно да съхранявате уредите там.

Изключително важно е след употреба, всички части на устройството (например кухненския робот) да бъдат измити и прибрани на възможно най-безопасно място.

Когато детето се появи в нашия дом, може да се наложи да жертвате красота заради безопасността на кухнята. Независимо от това, нито една естетика не си струва сълзите на децата, причинени от небрежността на родителите. Бъдете внимателни и винаги мислете в перспектива!